Bedre barsel til Danmark

Oprettet af: Cathrine Widunok
October 1, 2017

Af lande jeg holder af, og som jeg synes gør det endnu bedre end os herhjemme; Sverige. For mig et foregangsland på mange områder. Abba, Max Martin (verdens bedste popmusikmager), Astrid Lindgren, IKEA, H&M. Svenskerne er altid så politisk korrekte – både til morskab for os andre, når de bliver for fjollede. Men egentlig også en fin modpol i en verden, hvor tonen kan blive spids, og der ingen korrekthed er.

Men er der især ét område (udover popmusikken), hvor jeg synes, vi virkelig kunne lære noget af svenskerne, så er det på deres barselsområde.

En ting er, at svenskerne får en længere barsel. Mor og far kan få i alt 480 dage med barselsdagpenge (du skal dog have arbejdet 240 sammenhængende dage forinden), og de får også 90 dage hver, helt og aldeles øremærkede. Skulle de have lyst, så kan de tage 30 dages orlov sammen – både mor, far og barn. Og lad os så sige, at der er gået et år af din barsel. Det er ved at være institutionstid, og du skal tilbage på arbejde, så har du faktisk i Sverige mulighed for at for længe barslen en smule. Du kommer tilbage på job, men du er bare ikke helt klar på at arbejde fuldtid. Så kan du, så længe barnet er under 18 måneder, flexe din tid mellem barsel og arbejde. En deltidsbarsel. Det er ret fint.

I Sverige har de også en ligestillingsbonus, der er til for at fremme en mere ligelig fordeling af barselsorloven. Forældre der har fælles forældremyndighed kan have ret til en ligestillingsbonus. Man behøver hverken være gift eller at bo sammen. Ligestillingen kommer ved, at man giver en økonomisk bonus på de dage, der afholdes af den forælder, der holder færrest barselsorlovsdage.

Jeg synes faktisk, det er vigtigt at prøve fremme, at både kvinder og mænd holder barsel. Både for barnet men også for hver forældres relation til barnet. Men ligeså meget ud fra et politisk synspunkt. Jeg har virkelig oplevet en del veninder og kvindelige kolleger, der har følt sig valgt fra til en fastansættelse – fordi de er kvinder. Jeg har også selv følt dén stress, før jeg blev selvstændig. Om det er egenfornemmelse eller sandhed, I don’t know, men jeg tror, der er noget i det.

Jeg ved også godt, det ikke er alle familier, det passer ind med mere øremærket barsel. Men jeg tror, det er nødvendigt for en stund. Hvis vi virkelig gerne vil ændre på normerne – gøre det normalt for mænd at fortælle deres arbejdsgiver, de ønsker sig barsel. Hvis vi vil gøre det normalt i et parforhold, at man som man gerne vil.

Jeg er selvstændig. For år tilbage lukkede man Barselsfondet, som man som selvstændig kunne indbetale til. En form for forsikring man kunne give sig selv, så man kunne tage barsel, når tiden kom. Fordi den ikke længere findes, så er der faktisk ingen barsel til mig. Og Adam får ikke noget, der er prangende, som mand i en virksomhed. Og hvis han tager barsel, så vil han være en af de første, der gør det, som mand.

Så alt i alt – manglende ligestilling i barselsverdenen, der skal øremærkning til! Dårlige barselsforhold, når man er selvstændig. Og det i et land, hvor man kan vil være innovative OG hæve fødselstallet. Der er stadig lidt at arbejde med på den front, vi kan godt gøre Danmark større.

Du skal være logget ind for at kunne kommentere og poste egne indlæg.