Gør Danmark større…….med mere offentlige venlighed!

Oprettet af: Gitte Munk
August 22, 2017

Noget jeg savner her i Danmark……. er den offentlige venlighed, som jeg oplevede i Skotland!

Skotterne er enormt gode til at tage hensyn til hinanden, til at hilse på hinanden og til at hjælpe, når det er nødvendigt. 

Det som jeg tænker på, er små ting. De der små dagligdags-oplevelser…..

Noget skotterne kan, er at hilse på hinanden. Når man går forbi hinanden på gaden, i supermarkedet, ved busstoppestedet, i skolen eller dagsinstitutioner, ja så siger man goddag og spørger til, hvordan man har det. Der er ikke lagt op til en times afrapportering om, at man har haft en dårlig morgen eller man faktisk har lidt ondt i halsen. Nej det er bare en anerkendelse af, at hej der er du, vi kender ikke hinanden, men jeg har set dig idag. Når jeg har praktiseret det samme her i Danmark, kigger modtageren på een, som om der er noget galt med dig – man må være syg eller ude på at stjæle!

I supermarkedet (og andre lokationer for den sags skyld) har skotterne god tid. Kontrasten er størst ved kassen i forhold til et dansk supermarked. Her går kassemedarbejderen ikke igang med at scanne dine varer, før I har hilst på hinanden, og du er klar til at tage imod varerne. Vedkommende tager det stille og roligt. Du betaler først, når du er færdig med at pakke dine varer, og kassemedarbejderen hilser dig farvel på vejen derfra. Dette er stor kontrast til de fleste oplevelser, jeg har haft i danske supermarkeder. Det skal gå stærkt og vi skal være klar til det bliver vores tur – der er ikke et sekund at spilde og hvis du ikke når  at redde dine jordbær eller marengs inden de bliver kvast af mælken eller kartoflerne, jamen så er det bare ærgerligt og du må lave jordbær-trifli med det samme! Og uha blikkene fra de andre i køen, hvis du lige tager den aller sidste vare ned i posen, inden du går hen til dankortterminalen, giver dig klart indtryk af, at nu er deres dag i hvert fald ødelagt – og det er DIN skyld. 

Til sidst er der det, som skotterne gør i trafikken. De giver plads, tager det stille og roligt og hjælper hinanden. Du kan være ganske sikker på, at de hjælper dig ud, hvis du forsøger at komme fra stille villavej ud til hovedvej. Du behøver ikke at mase dig foran eller dytte med hornet eller andet godt. Helt automatisk tænker man på hinanden i trafikken, modsat i Danmark, hvor jeg af og til har fået følelsen af, at her gælder jungleloven og princippet Survival of the Fitest hersker – særligt på cykelstien. 

Overdrivelse fremmer jo forståelsen, og der er selvfølgelig undtagelser til ovennævnte, men mit klare indtryk er, at vi har simpelthen ikke tid til disse ting.

Jeg savner denne offentlige venlighed, som jeg oplevede i Skotland, nu hvor jeg er flyttet tilbage til Danmark. Men interessant nok, irriterede den mig voldsomt, da jeg flyttede til dertil. Så det kan lykkes at sætte tempoet ned, for på denne måde at nyde den ro og det nærvær, som jeg har oplevet Skotterne give hinanden.

Lad os prøve og dermed gøre Danmark større! 

 1. Camilla siger:

  Jeg er meget enig – mere venlighed, tak. I øvrigt har jeg lige stået med cyklen på hovedet i midten af byen, da kæden hoppede af som sket før. Aldrig kommer nogen og spørger om de skal hjælpe . Jeg kunne heldigvis klare det selv, men det var da gået lidt hurtigere med lidt hjælp. Dog kom én med et lommetørklæde til at tørre hænderne i. Det var da meget sødt;)

  0
  • Gitte Munk siger:

   Øv 🙁 Kan huske engang, hvor jeg rejste alene hjem på ferie med børnene… Oscar i barnevogn og Emma som 3 årig! Ingen tilbød at hjælpe med at komme ind og ud af busserne her i København – til gengæld var vi ved at blive kørt ned af en cyklist, som ikke havde tid til at vente på, at vi kom helskindet ind på fortovet! Jeg væltede også i fyldt metro på vej tilbage til lufthavnen – kuffert og mig rodede rundt på gulvet. Folk kiggede lige, om jeg nu kom op igen – men ingen hjælp!

   1
 2. Peter Munch A siger:

  Du har helt ret – hvorfor har vi så travlt i Danmark? Og hvad skete der med de gamle dyder fra Morten Korch filmene, hvor vi hilste pænt på hinanden og altid havde tid til en snak på gaden?
  Jeg HADER at skulle skynde mig ved kassebåndet. Der er kun få servicemindede kassemedarbejdere, der som i Skotland og mange andre steder tager hensyn til dine behov, som betalende kunde. Men presset kommer jo også fra de andre i køen, som synes det går alt for langsomt. #SlowDown # EnjoyLife og lev som irerne: “En fremmed er en ven, du ikke har mødt endnu.”

  Men vi danskere ER svære at komme ind på livet af:
  http://www.bt.dk/danmark/udlaendinge-undrer-sig-hvorfor-er-danskerne-de-svaereste-i-verden-af-blive-venner-

  1

Du skal være logget ind for at kunne kommentere og poste egne indlæg.

Kategori