Spar på udgiften til fødslerne – lad kvinderne føde hjemme

Oprettet af: Cana
August 21, 2017

Det har igennem en årrække været kutyme at kvinder i Holland, skal betale for at føde på et sygehus, såfremt de ønsker det uden egentlig indikation. 

Det er nemlig sådan at videnskabelige studier har vist, at det ikke er farligere at planlægge en hjemmefødsel, frem for en hospitalsfødsel, så længe kvinden er visiteret korrekt. Det være sig, at hun er gravid med ét barn, som har hovedet nedad, at fødslen starter til terminen og at der ikke er øvrige graviditetskomplikationer. Altså, hvis kvinden har en forventet ukompliceret fødsel. 

Samtidig er det væsentligt billigere med en hjemmefødsel frem for en hospitalsfødsel, fordi der udføres færre indgreb ved planlagte hjemmefødsler (også selvom nogle af hjemmefødslerne ender med at foregå på hospitalet), der er kun én jordemoder til stede – og altså ingen assistent. Hertil skal der ikke bruges ressourcer på rengøring af stuer, sengepladser og eventuelt barselsophold. 

Derfor ville det give så pokkers god mening hvis vi i Danmark skuede lidt til Holland, når det kom til vores fødselskultur; ikke fordi man nødvendigvis behøvede at tvinge hjemmefødsler igennem hos alle ukomplicerede gravide, fra dag til anden, men så man – måske som en overgangsperiode mod det billigere (og måske også bedre) alternativ – i hvert fald tydeliggjorde muligheden for og fordelene ved hjemmefødsler for gravide med forventet ukomplicerede fødsler. 

Det ville uden tvivl frigøre en masse ressourcer, rent samfundsøkonomisk, samtidig med at det formentlig ville give en masse bedre fødselsoplevelser, fordi kvinderne ved en hjemmefødsel har jordemoderens udelte opmærksomhed, hvilket vi i vores nuværende og absolut slutpressede sundhedssystem, desværre ikke med sikkerhed kan brøste os af ved hospitalsfødsler. 

 1. Camilla siger:

  Tænk, jeg vidste ikke at Holland har sådan en løsning. Så lærte jeg da noget nyt i dag. Meget interessant problemstilling- ikke mindst med den store trængsel på hospitalerne. Ved du ca., hvor mange der føder hjemme i Holland? Interessant om mange danskere ville være klar til det samme;)

  1
  • Facebook Profile gravatar Cana B siger:

   Jeg mindes at det er omtrent 30% af alle fødsler i Holland, der foregår i hjemmet. Jeg fornemmer faktisk at hjemmefødslerne herhjemme også er på vej frem; dog slet ikke i samme omfang som i Holland, hvor man som fødende jo skal betale for at føde på hospitalet, med mindre man bliver visiteret af en fagperson. Noget jeg tænker giver enormt god mening, når nu fødselskulturen er som den er, i Holland. Med dét sagt, tror jeg at det ville skabe stor utryghed hvis alle danske kvinder med forventede ukomplicerede fødsler pludselig følte sig tvunget til at skulle føde hjemme, men jeg er ganske overbevist om, at en mere evidensbaseret tilgang og øget information til de gravide omkring hjemmefødsler, kunne give os nogle seriøse besparelser – og med næsten garanti også bedre fødselsforløb 🙂

   0
 2. Facebook Profile gravatar Tine N siger:

  Jeg har født hjemme 2 ud af 3 gange – og elsket det! Den ene jordemoder – Karen – er gift med en hollænder. Syntes hun sagde at 60 % føder hjemme? Hun arbejder benhårdt på en god hjemmefødselsordning i Region KBH, som den i Region Sjælland.

  0

Du skal være logget ind for at kunne kommentere og poste egne indlæg.